Andere Academie stelt tentoon op OOKunst

10-12-13 / 19-20 en 21 Mei

OO-Kunst 2018.jpg

We maken u er graag attent op dat de werken van "De Andere Academie" dit jaar in een nieuwe ruimte worden tentoongesteld, nl. in het “Woonzorgcentrum Blijvelde”, in de refter op het gelijkvloers,  Hospitaalstraat 35, 8610 Kortemark.

De Andere Academie in de Zuilenzaal van het Vlaams Parlement

359B2916c.jpg

Wat een locatie, wat een eer! Jawel, zowel Jan Peumans, voorzitter van het Vlaams Parlement, Hilde Crevits, vice-premier en minister van Onderwijs, waarnemend burgemeester van Torhout Kristof Audenaert en eerste schepen en schepen van cultuur, onderwijs en sport Lieselot Denolf, waren aanwezig op de opening. De gevatte speeches waren vol lof over het oorspronkelijk initiatief van de lesgevers Krist Depuydt en Danny Lefever en over het uiteindelijke resultaat. Kortom, prachtige kunstwerkjes in een mooie opstelling en een hoogstaande opening.

A A Brussel 27sep17 fotos Didier (31).JPG
A A Brussel 27sep17 fotos Didier (1).JPG

Tentoonstelling Frontparadijs Lichtervelde

Frontparadijs 3.jpg

Opnieuw een succesvolle tentoonstelling deze maal in Lichtervelde. Frontparadijs waar zowel keramiek als tekeningen en schilderijen van de Andere Academie met het thema de Grootte Oorlog werden gepresenteerd in de loop van september. De gepaste locatie in bunkerstijl droeg bij tot de beleving.

Frontparadijs 4.jpg

Andere Academie smelt samen met Academie Torhout

Na jaren van verwoed vrijwilligerswerk en vastberaden inzet om een toekomst te gegeven aan de Andere Academie worden de ateliers opgenomen in de uitbreiding van de Academie voor Muziek - Woordkunst en Dans te Torhout. Deze laatste breidt namelijk uit naar een kunstacademie waarin het specifieke profiel van de Andere Academie perfect zal passen. Nieuwe cursusmomenten vind je terug in het onderdeel "Over Ons". De ateliers Tekenen/Schilderen en Boetseren gaan nog steeds door op dezelfde locatie, namelijk 1ste verdieping Beerstraat te Torhout.

De cursisten, docenten en leden van de raad van bestuur van de vzw zijn uitermate fier op de evolutie. Proficiat aan alle actoren in dit verhaal!

De vzw Andere Academie blijft verder bestaan met als grootste taak het promoten van de werken van de cursisten. 

Meer info over de Academie Torhout kunt u vinden op http://www.academietorhout.be

of op Facebook  https://www.facebook.com/Kunstacademie-Torhout-227892753932562/

Eindejaarstentoonstelling in CC de Brouckere

De topwerken van onze cursisten van de ateliers boetseren en tekenen & schilderen, cursusjaar 2016-2017, worden tentoongesteld in het Cultureel Centrum de Brouckere te Torhout. De tentoonstelling loopt van zaterdag 17 juni tot en met zaterdag 1 juli, vrij toegankelijk elke werkdag en zaterdag van 13u30 tot 17u30, gesloten op zon- en feestdagen. 

Met dank aan onze culturele partners: Vlaamse overheid, Stad Torhout, DriekART, Biz’art Torhout, Sorop Oostende, Kiwanis Houtland, Boss Paints NV, Autobedrijf Decleir, Drukkerij- papierhandel Westlandia, Vives


De Andere Academie op OOKunst 2017

OokunstLocatie2017.jpg

Opnieuw een geslaagde aanwezigheid op de kunstroute OOkunst in Kortemark, op 25, 27 en 28 mei en op 3, 4 en 5 juni. Het industriële karakter van de Vlasloods Wienerberger te Kortemark versterkte de directe en eerlijke stijl van de tentoongestelde werken.


De Andere Academie in het ComingWorldRememberMe atelier

IMG_8492.JPG

De cursisten van de Andere Academie maakten in een jaarthema kunstwerken naar aanleiding van de herdenking van Wereldoorlog I. Een selectie van de schilderijen vind je momenteel in het CWRM-atelier in Torhout. 

Vanaf 9 t.e.m. 14 november is het atelier dagelijks open van 8.45 u. tot 22 uur, op 15 november tot 18 uur. Het atelier is opgesteld in een klaslokaal van buso Huize Tordale in de Bruggestraat 39. Het lokaal bevindt zich aan de achterzijde van het domein. 


Geslaagde Buren bij Kunstenaars 2016

Voor de derde keer stelden we ons atelier open tijdens het weekend van Buren bij Kunstenaars. Een aantal van onze cursisten waren op zaterdag en zondag creatief aan het werk, waarvoor dank. Er kwamen vele bezoekers, ze genoten van de fijne sfeer en verruimden hun artistieke horizonten. Frodo, kersverse docent keramiek, kwam samen met zijn vader een muzikale ondersteuning geven. Schitterend gewoon!

Kleine Tentoonstelling in de Academie voor Muziek, Woord en Dans

Naar aanleiding van de opendeurdag op zondag 18 september 2016 van de Academie voor Muziek, Woord en Dans te Torhout kon de Andere Academie enkele uitgekozen werken tentoonstellen in de nieuwe ruimte rondom de gerestaureerde kapel. Terug een mooie link tussen beide academies, een verderzetting van een steeds nauwere samenwerking.

IMG_0413.jpg

Samen ten strijde tegen kanker - Concert en Tentoonstelling

Pascal Laverge - Pastel - 2015

Pascal Laverge - Pastel - 2015

De leerlingen van de Academie voor muziek, woordkunst en dans gaven op zaterdag 23 april een concert ten voordele van 'Kom op tegen kanker' in de kapellen van Ten Walle. 

De Andere Academie vzw trekt mee ten strijde tegen kanker en geeft er een expositie in de ruimtes van Ten Walle met o.a.  de 'helmen' uit de expositie de Groote Oorlog. Deze expositie loopt tot eind juni.


Tentoonstelling Dialoog Museum Torhouts Aardewerk

Lieselotte Denolf, schepen van cultuur en onderwijs aan het woord bij de opening van de tentoonstelling Dialoog in het museum voor Torhouts aardewerk op 10 april 2016.  

“Beste kunstenaars, jullie gingen in dialoog met ons museum en met de vazen, kannen en voorwerpen. Het resultaat is werkelijk verbluffend en het heeft onze toch al hoge verwachtingen nog overtroffen.    

Ik hoor Elodies grote haan die vrolijk kraait naar Alains blije maan. 

Ook de witte zwaan van Pieter is een echte uitschieter. 

We zijn ook grote voorstander van Vicky's levendige salamander.  

Jens, je grote ogen vissenkop is werkelijk top!  

Voor Samira's sobere kleurrijke vaas met slang heffen we een grote lofzang.   

Marc, je prachtige nieuwe roze rozen, heb ik boven die oude bruine verkozen.  

Beer, je vaas met drie oren, kon ons werkelijk bekoren.  

Wim zijn vaas met stengel, blad en leliebloem, brengt hem zeker heel veel roem.  

Wesley greep zijn kans en slaagde in zijn moeilijke vuurkorfjesopdracht met glans!  

Björn, voor je mooie abstracte vrouw hebben we één woord: wauw!  

Met zijn blije en boze gezicht heeft Pieter echt heel kunstig werk verricht!  

Joliens Griekse amforen zijn na vele jaren kleurig en bont herboren!  

Dwayne toont zich als een primus met mooie versieringen en een eigen versie van Jezus.  

Karla, je maakte een schenkkan in wondermooi groen, dat kan niemand jou nadoen.  

Wesleys balletjessoep wordt onthaald op lekker luid hoerageroep.  

Bert, je grootse ronde bierkruik is echt echt puik!  

Sandro maakte de grootste kan ter wereld, drinken we die uit, dan zijn we echt wel beneveld.  

Met veel bewondering voor jullie engagement zeggen wij met de stad welgemeend proficiat!”     

Dialoog: een origineel concept

De docenten van de opleiding keramiek, Krist Depuydt en Danny Lefever, wilden in het cursusjaar 2015-2016 een nieuwe artistieke uitdaging aangaan. 

Na een bezoek aan het museum creëerden de cursisten keramiek van de Andere Academie een nieuw object gelinkt aan hun lievelingsvoorwerp uit de collectie van het Museum Torhouts Aardewerk.

De tentoonstelling DIALOOG en het bijhorende boek zijn daarvan het resultaat. De catalogus die alle werken op 48 pagina's bevat is te koop voor 10€.

De nieuwe creaties zijn verenigd van 10 april tot en met 15 juni 2016 in de lentetentoonstelling in het Museum Torhouts Aardewerk, ongetwijfeld een originele confrontatie tussen beide kunstwerken.